Adres
34. Cad. Otoban Yolu Tekince Sonrası Kripto Tabelası Üstü
Mail
bilgi@korteksdanismanlik.com
vajinismus nedir

Vajinismus nedir?

Cinsel birleşme anında vajina girişindeki pelvik kasların aşırı düzeyde ve kontrol dışı kasma durumudur. Böylece cinsel birleşme yani “penetrasyon” çok ağrılı ya da olanaksız hale gelir.

Vajinimus Nedenleri

Vajinismusun büyük çoğunluğunda aslında psikolojik kaygılar yer alırken, küçük bir bölümünü organik yani psikolojik olmayan nedenler bulunmaktadır. Vajinismus aslında bir savuma mekanizmasıdır.
*Yetiştirme Tarzı, Aile Yapısı
*Cinsel istismar ve cinsel tacize uğramak veya tanık olma
*İlk cinsel birliktelikle ilgili yanlış bilgiler
*Kötü jinekolojik tecrübe
*Anksiyete ve stres
*Vajinal Mantar Enfeksiyonları

Vajinismus Belirtileri

  • İlişkiye girmekten korkma, istem dışı kasılma ve panik hali
  • Penisin vajinaya giriş anında duyulan aşırı ağrı ve zor gerçekleşmesi (disparoni)
  • Penisin vajinaya girememesi
  • Jinekolojik muayenelerden korkma ve çekinme, masaya çıkamama

Vajinismus cinsel ilişkinin zorlu ya da imkansız olmasına neden olan vajinal kaslarda istemsiz kasılmaların olduğu durumdur. Yaygın olarak görülen kadın psikoseksüel sorunlarından biridir.Cinsel ağrı bozuklukları içinde sınıflandırılan ve ülkemizde cinsel işlev bozukluğu hastaları arasında tedavi başvurularının büyük çoğunluğunun sebebi olan vajinismus klinik olarak önem arz etmektedir. Vajinismus vajina: (kılıf) ve ismus (eylem) kelimelerinin bir araya gelmesinden oluşmuş ağrı veya korkuyla birlikte cinsel birleşmenin mümkün olmadığı ya da oldukça ağrılı olduğu bir bozukluğu tanımlar.Ancak sadece penis değil çoğu zaman parmak, tampon veya jinekolojik muayene sırasında kullanılan spekulum için de benzer engel söz konusudur. Bunun yanı sıra vajinismus bir objenin ya da penisin vajinaya girişinin hayal edilmesi (imajinasyon) sırasında da ortaya çıkabilmektedir.Cinsel etkinlikle ilgili ilişkili ağrı ve korkunun sonucunda koşullu bir yanıt olarak da ifade edilebilir. Vajinismus,istemsiz kasılmalardan oluşur.Çoğunlukla bu belirtilere kaçınma eşlik eder (Butcher 1999).Spazm fobi ve kaçınma birbirini besleyen bir kısır döngüye yol açar.
Tedavisi mümkün olan vajinismus için geç kalmadan bir uzmana başvurmakta fayda vardır.

Vajinismus nedir?

Cinsel birleşme anında vajina girişindeki pelvik kasların aşırı düzeyde ve kontrol dışı kasma durumudur.

Şimdi Bir Uzman İle İletişime Geç

BAĞLANMA KURAMI NEDİR ?

Bağlanma, başka bir insanla kurulan duygusal bağdır. Bağlanma kuramı ise ilk bakım verenle kurulan bağdan itibaren tüm sosyal ilişkilere odaklanır. Çocuk ile bakım veren kişi arasında gelişen ilişkide, çocuğun bakım veren kişiyle yakınlık arayışı ile kendini gösteren, özellikle stres durumlarında belirginleşen, tutarlılığı ve sürekliliği olan duygusal bir bağ olarak tanımlanmaktadır.

Güvenli bağlanma

Sevgi dolu, yakınlıktan korkmayan ve genellikle ilişkilerinden memnun olan, stres durumlarında anneleri tarafından yardımcı olunacağından emin olan çocuklardır. Anne ayrıldığında tepki göstermelerine karşın, döndüğünde kolaylıkla yatışırlar. Güvenli bağlanmanın gelişmesi için çocuğun kesintisiz, tutarlı tepki veren kendiliğine zarar vermeyen, duyarlı ve ulaşılabilir bir bakım verene sahip olması gerekir. Bu çocuklukların yetişkinliklerinde kalıcı, güven dolu, romantik ve sosyal ilişkiler kurar. Kendilerini sevilmeye değer bulurlar ve özgüvenleri yüksektir.  Sevilmeme ya da reddedilme korkusu duymadan fikirlerini ve duygularını kolaylıkla paylaşırlar. Çözüm odaklıdırlar. Trip atmazlar, dram yaratmazlar, fazla kıskanç değildirler. Hem kendilerine hem de diğerlerine yönelik olumlu algıları vardır. Güvenmeye hazır, empati becerileri gelişmiştir.

Kaygılı – Kararsız Bağlanma

Çocuklar, çağırdıklarında annenin yanıt vereceğinden ya da yardımcı olacağından emin olamaz. Bu nedenle ayrılığa direnirler ve anne döndüğünde yatışmazlar. Çocuk anneye kimi zaman ulaşılabilirken kimi zaman ulaşamamış ihtiyaçları tutarsız ve istikrarsız şekilde karşılanmıştır. Bu durum çocuğa karışık mesajlar verir. İhtiyacı olan ilgiyi görmek isteyen çocuk bunun için savaşır. Yoğun sinyal verdiği durumlarda ilgi gördüğünü fark edince sürekli olarak yoğun kaygı mesajı verir ve ilişkiyi bunun üzerinden kurar. Sürekli kaygı halinde olması sorunlarla başa çıkma becerilerinin düşük olduğu inancını doğurur. Bu çocuklukların, yetişkinliklerinde kaygılı ve karşı tarafa bağımlı sosyal ilişkiler kurarlar. İlişkileri hayatlarının odak noktasıdır ve ilişkileri hakkında çok düşünürler. Terk edilme korkusu hisseder. Stresli durumları yönetemeyebilir ve saldırganlık, zorbalık, yalan söyleme gibi anti sosyal davranışlar gösterebilirler.

Kaçınan Bağlanma

Bu ilişkide bakım verenin yardımcı olacağına ilişkin hiç güveni olmayan çocuğa mesafeli, duygusal olarak ulaşması zor ve ilgisizdir. Çocuğun ihtiyaçlarını kolayca fark edemez, etse de ihtiyaçlarına tutarlı olarak tepkisiz kalmış ve cevap vermemiştir. Bu nedenle çocuk da ebeveyn uzaklaştığında onun nerede olduğuna ilgi göstermez, geri geldiğinde ise belirgin bir tepki vermez. Bu çocukluklar, yetişkinlikte etrafa değil sadece kendilerine güvenir ve ilişkileri kendi çıkarları üzerinedir. Duygularını ifade edemezler, kontrolcü ve sosyal ilişkilerine duygusal yatırım yapamazlar. Yakınlığı ve yakınlaşmayı özgürlüğü kaybetmekle eşdeğer tutarlar. Bağımsızlıklarına önem veren bu kişilerin özgüvenleri yüksektir. En derin hislerini paylaşmamayı tercih eder, güvenmekte zorluk çekerler. Bağlanmanın gerçekleşmediği yüzeysel ya da tek gecelik ilişkileri tercih ederler. İlişkide ayrıyken özler, bir aradayken de kaçma isteği duyar,  çok yakınlaştığında ise gerilirler. İlişkilerinin ‘başarısız’ olma sebebini çoğunlukla karşı tarafta ararlar.